Ibu Maki Anaknya Yang Pecahkan Perfume Kegemarannya, Lihatlah Jawapan Anaknya Yang Mengejutkan...

Ibu Maki Anaknya Yang Pecahkan Perfume Kegemarannya, Lihatlah Jawapan Anaknya Yang Mengejutkan !!!

12773
SHARE

“Mama, ni uang yang ubah minyak wangi tu. Ibu, Ajim dah tidak ada uang raya. Ma, Ajim bayar sikit-sikit dahulu tau. ”
Kasihan. Si kecil Ajim teratasi minyak wangi kesayangan ibunya. Si ibu layak ‘naik hantu’ serta mengamuk. Namun lihatlah begitu tulusnya si anak memujuk. Si ibu telah hilang kawalan, tetapi si anak masihlah tenang berdepan desakan serta mengusulkan penyelesaian.

Diam-diam, Ajim menyelitkan angpau yang diisi semuanya uang rayanya di celah pintu bilik si ibu. Tujuannya hanya satu.. Dia mahu menebus rasa bersalah dengan membayar kos wangi-wangian yang dipecahkannya tadi.
Allahu Rabbi! Hati ibu mana yg tidak luluh misal ‘ditegur’ Allah lewat cara seperti ini?
“Saat membaca nota itu, berderai airmata… Meruntun jiwa seseorang ibu ini… Habis hilang semuanya perasaan geram, berang serta kecewa yang bersarang sebentar tadi… Lalu saya sedar… Cuma kerana benda berbentuk sesaat saya nyaris hilang akal sampai saya nyaris saja keluarkan kalimat yang dapat mengguris rasa anak-anak kecil. ”

Allah ya Allah.. Mengalir deras airmata saya pada saat membaca perkongsian Ummu Nurin ini! Ini bukanlah kisahnya. Ini dapat cerita kita. Cerita kelalaian ibubapa dalam mengawal kata.

Saya terkenang cerita seseorang ibu yang mengamuk memarahi anaknya apabila si anak mencurah air sabun lebihan bersihkan kereta kedalam pasu bonsai kesayanganya..

” Saya lebih sayang pokok ni dari kau, tahu! ”
Saya teringat cerita seseorang bapak mengutuk anaknya.. Tanpanya sedar, si anak terdengar kalimat itu..

” Itu bukanlah anak orang. Itu anak anjing! ”
Ya Allah.. sungguh terkadang kita tidak tahu begitu luluhnya hati si anak mendengar kalimat kita. Ya Allah.. sunguh banyak dosa-dosa kita dalam mendidik mereka!

“Mama mohon maaf. Tidak sepatutnya ibu cakap jenis tu. Ya Allah.. ibu rasa berdosa begitu. ”

“Mama mohon maaf. Tidak benar langkah ibu jam awak tadi. Bila nabi terlihat, pasti ibu terkena geram. Namun ibu hilang sabar. Lain waktu janganlah buat lagi ya. Ibu takut hilang sabar lagi. ”

Subhanallah. Saya sendiri juga terkadang hilang sabar dengan kerenah anak-anak. Tak tahu berapakah kali saya sangat terpaksa mohon maaf dengan anak-anak sendiri. Sungguh. Terkadang dalam mengharung keletihan serta aktivitas, sekali sekala kita tersilap juga. Terkeluar juga aksi yg tidak sepatutnya. Terkadang herdikan. Terkadang libasan rotan.

Tetapi sejurus akal dapat berpikir rasional, betulkanlah kondisi. Mohon maaf dengan anak-anak kita. Sembuhkan awal mulanya luka di hati mereka. Insya-Allah. Aksi mohon maaf kerap menolong memulihkan awal mulanya kondisi.

Anak-anak lakukan kesilapan. Kita juga! Tetapi bila terlajak kata, ringan-ringankanlah mulut kita mohon maaf. Janganlah malu mengaku kesilapan kerana tiap-tiap kesilapan menuntut pembetulan!

Ajarlah anak-anak kita jadi seseorang manusia yang sedar bahawa mereka memanglah tidak bisa lari dari lakukan kesilapan, namun yang utama adalah kesungguhan mereka untuk membenarkan kesilapan itu.

Memanglah ada kerenah mereka yang menyakitkan hati kita. Namun pada kita serta mereka, sememangnya kita lebih waras serta lebih dewasa. Jadi, sesakit apapun yang kita rasa, jangan sampai melepas berang lewat cara yang tidak sepatutnya. Orang dewasa mesti tahu bagaimana mengubati lukanya tanpa ada mengakibatkan orang lain juga yang terluka!

Marilah teman dekat, keduanya sama kita cuba tanamkan satu kemauan. Pantau kalimat yang keluar dari mulut kita. Janganlah ia jadi doa yang diangkat ke langit tanpa ada kita sedar. Basuh kesilapan dengan istighfar. Istighfar.

Kami memohon keampunan-Mu ya Allah. Kurniakanlah kami anak-anak yang soleh serta solehah. Satukanlah hati-hati kami dengan anak-anak kami. Jangan sampai beban kesilapan kami jadi asbab kesilapan mereka juga.

Ampunilah kami yang senantiasa tersilap ini ya Allah. Amin ya Rabbal alamin. Ummu Nurin, terima kasih kerana berkongsi cerita anak soleh Ajim ini. Insya-Allah ia mencetuskan faedah untuk ibu-ibu seperti saya

PLEASE SHARE :)